Alles ademt en leeft; musical

We zien een goed gevuld Circustheater. Het doek gaat op en meteen weten we wat er komen gaat; het prachtige Alles Ademt en Leeft uit ‘The Lion King’. Nog even heb ik de hoop, dat we een aangepaste versie krijgen. Een versie die meer duid op de opening van het Musical Awards Gala dan op een optreden uit ‘The Lion King’. Dit is niet het geval. Is dat erg? Nee, totaal niet. Deze scène zou in principe voor vele televisie liveshows de opening kunnen zijn, dus waarom hier niet van? Mooi en indrukwekkend optreden. Zodra Frits het toneel betreedt begint deze avond vol musical pas echt…

Het systeem van het Musical Awards Gala kennen we inmiddels wel; uitreiking, optreden, uitreiking, optreden en ga zo maar door tot elf uur. Dit systeem houdt de vaart gedurende de avond er lekker in. Dit viel mij sowieso in het bijzonder op; de vaart! Het ging allemaal erg snel op een positieve manier. Eén puntje van kritiek; de optredens hadden voor mij doorgaans iets langer mogen duren. Veel optredens kwamen daardoor niet goed uit de verf. Al begrijp ik ook, dat je hierin keuzes moet maken en dat de vaart van het geheel dan voorgaat.

Laten we eerlijk zijn, de optredens zijn stiekem het leukst op zo’n avond, toch? Mijn persoonlijke favoriet was Stanley Burleson uit ‘From Sammy With Love’. Hij stond daar zo alleen, maar was in zijn eentje even krachtig als al hetgeen wat na hem kwam. De manier waarop hij beweegt, geweldig! Ook de rust die hij daarbij uitstraalde, knap gedaan. Helaas kende deze avond voor mij ook twee tegenvallers, namelijk; ‘Was Getekend, Annie M.G Schmidt’ en ‘My Fair Lady’. Ik weet hoe beeldschoon ‘Was Getekend, Annie M.G. Schmidt’ is en tijdens het optreden zag ik dit helaas niet volledig terug. Het was mat. Dit nummer heeft power nodig en dat ontbrak helaas. Dan ‘My Fair Lady’, een productie die tijdens de Musical Sing-a-long erg sterk presteerde. Nu, werd dat niveau naar mijn idee niet behaald. Dit had voor mijn gevoel het meest te maken met de slechte verstaanbaarheid. Esmée Dekker was als Eliza dan wél weer goed te verstaan, helaas verliet ze halverwege het optreden  het toneel. Over verschil in kwaliteit tussen de Musical Sing-a-long en het Musical Awards Gala gesproken. ‘Soldaat van Oranje’, erg zwak tijdens de Musical Sing-a-long, maar nu erg sterk! Er is sinds lange tijd niet zo goed gezongen als tijdens dit optreden. Ik hoop dat ze dit weten vast te houden. Eén ding ‘jeukt’ echter steeds bij hun optredens…waarom toch weer dezelfde twee nummers? Volgens mij is het in zeven jaar tijd, één keer voorgekomen dat ze iets anders hebben gezongen dan Morgen is Vandaag en Als Wij Niets Doen. Als je niet beter weet zou je denken, dat deze drie uur durende musical bestaat uit twee nummers. Ik hoop heel erg op een mooi origineel optreden, met het materiaal kan het makkelijk. Tot dusver de optredens die bij mijzelf het meest zijn bijgebleven. ‘The Full Monty’, ‘Fiddler on the Roof’ en ‘On Your Feet!’ vond ik leuk, maar meer ook niet. Persoonlijk denk ik dat deze drie optredens het meest hebben geleden aan de vaart van het gala zelf. Kregen wij maar acht optredens voorgeschoteld? Nee. Ook was er een verrassingsoptreden gebracht door Alex Klaassen. Het enige wat ik hier over te zeggen heb is: eens! Meer dan eens. Heel fijn dat het ensemble ook eens wordt gewaardeerd tijdens zo’n belangrijke avond.

Toen Renée van Wegberg haar award won, had ik niet verwacht dat er daarna een mooiere toespraak zou komen. Ze bracht me kippenvel. Ik had het totaal mis. Simone; wat een mooi integer moment. De staande ovatie van het publiek plus haar woorden waren samen erg ontroerend.

Persoonlijk ben ik tevreden over de keuzes van de vakjury. ‘Was Getekend, Annie M.G. Schmidt’ mag de titel ‘beste musical’ zeker dragen. Ook de combinatie met ‘The Lion King’ vind ik mooi. Dit staat, wat mij betreft, voor de diversiteit van ons musicalland. De pracht van het intieme versus het grootse spektakel. De avond begon met ‘The Lion King’ én de avond eindigt met ‘The Lion King’, zo is de ‘circle of’ deze avond vol musical weer mooi rond…

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!