Eva toch…

In hoeverre maakt verliefdheid blind?

Eva Braun, de vrouw van. Zij intrigeert mij enorm. Waarom, toch? Vroeg ik mezelf af. Waarom vind ik de vrouw van Adolf Hitler interessant? Ze verdient die aandacht, die belangstelling toch helemaal niet? Na al die geschiedenislessen, na al die verhalen van opa’s en oma’s en na al die confronterende beelden van oorlogsslachtoffers op tv verdient iemand toch niet mijn interesse? Na even nadenken, wist ik het toch al snel. Mensen die leefde in tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn net zoals jij en ik. Het zijn dezelfde mensen. Ze maakte dezelfde fouten. Ben je wel eens verliefd geworden op iemand waarbij dat niet zo handig was? Voor Eva gold hetzelfde. Ze is verliefd geworden op een totaal krankzinnige man. ‘…niet zo handig’, is dan nog maar licht uitgedrukt. Het had voor haar enorme gevolgen. Heb ik medelijden met haar? Nee. Wel vind ik dat we af en toe eens verder mogen kijken. Wat zou jij doen? Stel jij bent verliefd op iemand, die gaandeweg steeds slechtere ‘dingen’ gaat doen, wat doe jij dan? Blijf je zo iemand trouw? Is jouw verliefdheid dan nog zó sterk? Of durf je niet bij iemand weg te gaan, uit angst voor het onbekende?

Ik denk dat de meesten zullen denken; dit overkomt mij nooit. Maar, je weet het niet. Wat als het wél gebeurt. Mensen worden niet slecht geboren. Iedereen is instaat tot goed en slecht, het hangt maar net van de situatie af. Als die situatie extreem genoeg is, kan het zomaar heel anders worden. Dan heb je wellicht een hele andere ‘normaal’. Vreemd om over na te denken hè? Door juist wel eens zo te gaan denken, weet ik wel waarom Eva mij intrigeert. Het is namelijk stomweg een mens, net zoals jij en ik. Dat is confronterend. Soms lijken zulke mensen bijna een soort stripfiguren, als in; niet echt, zo anders dan wij nu. Niets is minder waar.

Het valt niet te hopen, maar stel dat wij in een soort gelijke situatie terechtkomen. Als er één iemand Adolf Hitler is, wie is dan Eva Braun? Jij, ik of je buurvrouw?

Als eerste een nieuwe blog lezen? Wordt dan nu abonnee!

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!