Jongens met petjes

Het is Oudjaarsdag en wat betekent dat? Precies. De jongens met petjes ontlopen op straat. Waarom nu jongens met petjes, hoor ik je denken. Nou, jongens met petjes kun je tijdens de laatste dagen van het jaar nooit vertrouwen. Jongens met petjes hebben namelijk op de meest vreemde plekken vuurwerk verstopt zitten, die ze op onverwachte momenten afsteken nét als jij voor hen loopt. Voor de rest dragen deze jongens een donkergekleurde winterjas, het liefst mét bondkraagje en met daaronder een ruim zittende joggingbroek. Wacht, nu weet ik opeens waar ze al dat vuurwerk vandaan halen, dat zit natuurlijk in die joggingbroek! De Shishing Crackers, de Nitraten, de Chinese Rollen. Je kunt het zo gek niet bedenken het moet en het zal allemaal lekker in die broek op en neer bungelen, want over het algemeen zie ik de jongens met petjes nooit met tasjes lopen. Een heel enkele keer zie ik een jongen met een rugzak, maar de meeste jongens houden het gewoon ‘lekker basic’.

De manier waarop ze over straat lopen is al verdacht. Quasi nonchalant. Er is toch niets aan de hand? Vaak hebben ze één hand in hun broekzak alwaar ze hun aansteker vasthouden. De ondeugende blik in hun ogen zegt al meer dan welke woorden dan ook. Het erge is, dat jij bij jezelf toch lichte intimidatie voelt. Waarom toch eigenlijk? Het zijn toch maar knallen, waarom vinden wij die dan toch zo onaangenaam? De jongens met petjes weten maar al te goed dat wij, de mensen zonder petjes, het knalvuurwerk onaangenaam vinden. Persoonlijk denk ik dat dát ook een belangrijke reden is waarom ze het überhaupt doen. De jongens met petjes voelen zichzelf dan geen jongens met petjes meer, maar mannen met materiaal. Machtig materiaal, waar wij bang voor zijn. Terwijl ik dit schrijf merk ik toch dat ik het enigszins wat vertederends vind hebben. Het zijn dan toch enkel maar straatschoffies. Eigenlijk wel lief…ja, totdat ze jouw brievenbus of afvalcontainer in de fik zetten. Of je auto. Of je kat opblazen. Nee, laat dat lieve maar. Beter van niet.

Weten we alleen nog niet waarom het nu zo onaangenaam is. Rationeel gezien weten wij dat een harde knal, op afstand wel te verstaan, ons niets kan doen. Een harde vuurwerkknal is niet giftig, heeft geen scherpe tanden of deelt kogels aan je uit. Zou het dan stomweg door het harde geluid komen? Het is misschien een anticlimax, maar ik denk van wel. Hoe lossen wij dit op? Gewoon niet schrikken. Je mag wel schrikken, maar laat het gewoon niet merken.

Dús als jij vandaag nog de straat op moet. Kijk niet angstig om je heen en doe voorzichtig, want ik wil je graag terugzien in het nieuwe jaar!

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!