Mamma Mia, wat een optredens…!

Vele musicalfans met oranje poncho’s zingen luidkeels mee met Do-Re-Mi, de jaarlijkse ‘opwarming’ gegeven door Frits Sissing en Romy Monteiro, die dit jaar het meezingfestijn wederom presenteren. Vervolgens verkondigt Romy enthousiast dat ze nu echt gaan beginnen. Met verhoogde hartslag neem ik haar woorden tot me. Dit theaterseizoen bestaat op voorhand uit fijne producties die het bezoeken zeker waard zijn. Is dat ook nog zo ná de uitzending?

Van de familie Addams tot aan Herr Heinzelmann

Er gebeurde veel op het gladde podium van de Musical Sing-a-long. Veel verschillende musicalproducties, diverse genres van uiteenlopende kwaliteit. Uiteindelijk waren veel optredens gewoon leuk! Niet meer, maar ook zeker niet minder. Om maar eens te beginnen met een wel heel positief punt van deze avond; de cast van Soldaat van Oranje zong sinds lange tijd een ander nummer tijdens deze jaarlijkse traditie. En alsof dat nog niet prettig genoeg is, zong deze cast ook nog eens goed. Het met samengeknepen billen kijken en luisteren naar ‘zingende acteurs’ leek ook een traditie te zijn geworden, een onaangename traditie die gelukkig nu verleden tijd lijkt te zijn. Houd dat vast! Dan Soof de Musical met Leontien van Moorsel, wat een vreemde aankondiging. Dat niemand van het productieteam niet heeft gezien, dat het een beetje gênant is om een karig gastrolletje aan te kondigen als leading lady. Maike Boerdam is natuurlijk de leading lady van deze musical. Ik moet zeggen; ze doet Lies Visschedijk vergeten. Ze straalt als Soof en het voelt als kijker als heel natuurlijk aan. Dit klopt, was mijn dominantste gedachte. Verder vond ik vooral het eerste nummer van de medley sterk. En Leontien van Moorsel lacht leuk, zelfs met een renfiets dragend op haar schouder. Simone zingt Annie M.G., zo leek in ieder geval het optreden van Was Getekend, Annie M.G. Schmidt over te komen. Is dat erg? Nee, want Simone Kleinsma staat voor een constante hoge kwaliteit, ze is een icoon en iconen vervelen nooit. Hoe intiem Simone haar optreden was, zo grootschalig en positief hysterisch was het optreden van The Addams Family. Een erg goed verzorgd optreden. Kostuums zien er mooi uit en de acteurs lijken goed gecast. Ik ben erg benieuwd hoe deze productie straks in het theater zal zijn. Mamma Mia! had uiteraard het grootste meezinggehalte, daarom ook het beste optreden? Zeker niet. Eigenlijk was Jolijn Henneman het meest fijn tijdens deze medley. Haar verschijning is heel prettig en ze doet denken aan een jonge Chantal Janzen, met een betere zangstem, dat wel.

The First Lady in de regen

Een hele grote verrassing op deze avond was toch wel het optreden van Op Hoop van Zegen. De twee nummers die ze hebben gebracht hadden mooie teksten en hadden qua melodie iets spannends, het was niet voorspelbaar geschreven. Hetgeen wat kippenvel bezorgde tijdens dit optreden was wel het acteerwerk van Mariska van Kolck. De mimiek in haar gezicht was prachtig en hartverscheurend. Knap als je dat in anderhalve minuut weet te vangen. Maar dan het hoogtepunt van de avond; Evita. René van Kooten opende tijdens dit optreden met het heerlijke Oh, Wat Een Circus. Wat deed hij dit sterk. Hij zingt het niet eenvoudige materiaal van Andrew Lloyd Webber makkelijk weg en zijn blikken naar Brigitte Heitzer waren een genot voor het oog. Volgens mij bevond Eva Péron zich weer even tussen de levenden. Brigitte speelde Evita niet, ze was het. Deze musicalster leek wel licht te geven tijdens haar Huil Niet Om Mij Argentina die ze zong in de regen. Wat je niet zo vaak meemaakt tijdens de Musical Sing-a-long en stiekem ook niet altijd in het theater zelf, is dat een acteur of actrice een tekst zo gericht weet te brengen, terwijl er dan niet ingeleverd wordt op de zangkwaliteit. Het optreden van Evita voldeed hier dus wél aan, daar kunnen Donna and the Dynamo’s, een groep verzetsstrijders of de familie Addams niet tegenop.

 

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!