Omdat het leuk klinkt

Of moet ik zeggen; omdat het leuk leuk klinkt? We zeggen steeds vaker dingen, omdat het simpelweg leuk klinkt. Ik vind dat ingewikkeld ingewikkeld. Ik had ook ‘erg ingewikkeld’ kunnen schrijven, maar als je mee wilt tellen dan moet en zal je alles wat je wilt benadrukken dubbel moeten zeggen of schrijven. Toch lieverds?

Schatje, liefie of lieverd

Persoonlijk hoor ik best vaak schatje, liefie of lieverd als doorsnee aanspreektitel. Ik weet niet hoe dat voor jou is, maar ik vind er van alles van, maar dat samengevat in één woord vind ik het; vreemd vreemd. Samengevat in twee woorden dus, één mag niet meer. Gelukkig kan ik uitleggen, wat ik er vreemd aan vind. Ik zou ‘dit soort mensen’ graag de vraag willen stellen, wat ze zeggen tegen personen die ze écht lief hebben. Ik kan mij namelijk niet voorstellen, dat je bijvoorbeeld jouw collega even lief vindt als je partner. En toch zijn het allebei “schatjes”? Hoe maak je dan nog verschil? Hoe druk je jezelf dan nog uit? Misschien moeten die aanspreektitels nog uitgevonden worden? Al vrees ik van niet. Dan doe je toch afbreuk aan alle betekenissen van woorden?

Ik doe koffie, jij doet koffie, wij doen koffie

Ik geef het maar eerlijk toe; ik heb welgeteld één keer “koffie doen” in de mond genomen. Ik weet niet meer zo goed waarom ik dat deed. Misschien paste ik mij aan of deed ik ook eens een poging tot ‘hip’ zijn? Persoonlijk denk ik dat het een mix is van beide. In ieder geval, twee weken later waren wij inderdaad koffie aan het doen, al deed mijn afspraak muntthee en ik deed cappuccino, maar dat zijn details. Als je voorgaande zin niet helemaal begrijpt, ben ik stiekem tevreden. Lees het nog eens en besef; de mensen om je heen spreken zo. Ik vraag me wel af wat er mis is met: “Zullen we ergens koffie drinken?” en waarom mag “-lig” niet meer meedoen in het woord “Gezellig”? Nu moeten we, dat wil zeggen als je erbij wilt horen, “Gezel” zeggen. En ja, taal verandert en ja, dat moet je accepteren en ja, daar ben je over een paar jaar helemaal aan gewend. Al zie ik taal liever veranderen door pioniers die weten wat ze veranderen. Mensen die stomweg enige affiniteit met taal hebben. Dan zouden we echt geen “koffie doen” of “leuk leuk” zeggen.

Wat betekenen woorden nog als iedereen een lieverd is? Misschien is non-verbale taal wel veel duidelijker. Maar stel je voor, dat we daarnaar terug zouden gaan; zou opeens iedereen kunnen zien dat je die ‘lieverd’ eigenlijk vrij onsympathiek vindt.   

1 thought on “Omdat het leuk klinkt

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!