Sinterklaas-momenten

Het begint allemaal bij het moment dat je hoort dat Sinterklaas ieder jaar werd gespeeld door je Oom Sjors, vanaf dat moment gaat alles bergafwaarts. Volgens mij is dát de eerste stap naar volwassenheid; als dingen te mooi lijken om waar te zijn, dan is het dat ook gewoon. Punt uit! We krijgen nog zoveel ‘Sinterklaas-momenten’ op ons bordje. Ik ben zelf pas twintig en vraag mij wel eens af hoeveel ‘Sinterklaas-momenten’ ik nog allemaal krijg. Hoeveel heb je er al gehad als je veertig bent, of zestig, of tachtig? Eén ding is zeker; we krijgen ze allemaal.

De undercover Sinterklaas

Ik ben zelf niet alleen benieuwd naar de hoeveelheid, maar ook naar de diversiteit van de Sinterklaas-momenten. Hoeveel soorten zijn er? Waar kun je ze aan herkennen? Het vervelende aan die Sinterklaas-momenten is, dat je op voorhand nooit weet wanneer ze zich aandienen. Eigenlijk transformeren we meermaals weer tot een goedgelovig zesjarig kind om er vervolgens opnieuw achter te komen dat de grote witte baard gewoon is besteld bij Bol.com, maar wat willen we allemaal graag geloven. Geloven dat alle vriendschappen die je sluit voor het leven zijn, dat die ene grote liefde bestaat, dat je daar vervolgens oud mee zult worden en dat wanneer je maar hard genoeg voor iets vecht het je dan vast wel zal lukken. Een opsomming aan naïviteit mogen we voorgaande best noemen. Je hoeft niet lang na te denken om te weten, dat je dat nooit moet verwachten en toch is het altijd even slikken als je doorkrijgt dat iets waarin je geloofde niet waar was, de stoomboot niet bestaat.

Is voorkomen beter dan genezen?

Je zou jezelf kunnen afvragen; hoe kan ik dit soort momenten voorkomen? Of in ieder geval beperken? Misschien komen we door deze vraag wel bij de oorsprong van al onze faalmomenten of teleurstellingen, want als wij nergens meer in zouden geloven, dan begin je nergens meer aan en het klopt; je zult niet falen of teleurgesteld raken, maar dan zou alles ook wel heel saai worden. Het zit in onze aard om in iets te geloven of dat nu in een God is of in de liefde of in het feit dat je zelf in elkaar gezette Ikea kast stabiel is, het maakt niet uit. We kunnen beter keer op keer falen, teleurgesteld raken, boos worden op alles en iedereen, maar het meest op jezelf, dan dat we zouden stoppen met geloven.

Het grote Sinterklaasfeest is eigenlijk gewoon je eerste levensles verpakt met kilo’s pepernoten, veren in alle kleuren, aandoenlijke liedjes om vervolgens het cadeau uit te pakken waarbij je op voorhand nooit weet of je er blij mee zult zijn… 

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!