Woordverkrachters

Ik houd van woorden. Woorden en ik zijn elkaars beste vrienden. Zonder woorden zou het leven een stuk saaier zijn. Woorden zien er zó simpel uit, maar kunnen zoveel betekenen. De kracht van woorden is eigenlijk gewoon fantastisch. Ik kan er veel over zeggen, maar daar komt het simpelweg op neer. Ik vind woorden fantastisch en hoop ze nog heel, heel lang te mogen gebruiken, voordat we helemaal overgaan op emoji’s. Sommigen zijn al overgestapt. Een hele rij emoji’s die een kus geven met als punt een groot rood kloppend hart. Ik vraag hen alleen; vertaal dat eens? Vertaal het eens in woorden. Wat schrijf je dan? Wat blijft er dan nog van over? Nu heeft deze ontwikkeling in de online communicatie wel een voordeel. Als de woorden ooit zullen uitsterven, dan hebben de woordverkrachters ook geen zuurstof meer. Woordverkrachters? Dat zijn mensen die waarschijnlijk evenveel van woorden houden als ik, maar ze totaal verkeerd gebruiken. Ze verkrachten de betekenis van woorden. Tijd voor een aantal voorbeelden: ‘Ben stiekem gewoon heel erg verliefd.’, betekent: ‘Je bent knap en je karakter is ook wel oké.’ Anders hè? Of deze: ‘Ik ben depressief’, wil niets meer zeggen dan: ‘Ik heb een mindere dag.’ Of nog erger: ‘Ik wil dood!’ ze bedoelen echter: ‘Ik weet even niet hoe ik dit probleem moet oplossen.’

We hebben echter één probleem. Wanneer weet je nou of de woorden overeenkomen met de boodschap van degene die ze schrijft? Want laten we wel wezen; iemand kan heel erg verliefd zijn, iemand kan depressief zijn en iemand kan liever dood willen zijn. De woordverkrachters gooien echter roet in het eten. Want door hen zetten wij sneller twijfels achter heftige uitspraken. To oprecht, or not to oprecht, that is the question!

Misschien kan ik deze “question” wel beantwoorden. Leg in deze zin vooral de nadruk op; misschien. Ik denk dat we moeten luisteren naar ons gevoel en buiten dat; kijk om je heen. Wie zegt tegen jou, ik: ben heel erg verliefd op je, ben depressief of wil liever dood zijn? Jouw intuïtie is al de helft. Nu kan jouw intuïtie soms lastig te volgen zijn. Je verstand wil al snel de overhand nemen. Daarom; kijk om je heen. Iemand die in de liefde wispelturig is, zal niet dezelfde betekenis aan “heel erg verliefd” hechten als jij. Iemand die altijd een kwaaltje heeft, zal al snel het woord “depressief” in de mond nemen. Iemand die lijdt aan hardnekkig pessimistisch gedrag zal al heel snel “dood willen zijn”.

Ik houd nog steeds van woorden. Ook al kun je sommige niet vertrouwen.

 

Vond je het stom of leuk? Laat het weten!